Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych – wykład otwarty na wystawie

Już w najbliższą niedzielę, 6 kwietnia 2025 roku zapraszamy na kolejne spotkanie poświęcone historii sztućców i tradycjom ich używania. Tym razem porozmawiamy o sztućcach europejskich i amerykańskich, nie zabraknie też wątków z pozostałych części świata, w tym Azji.

Podczas spotkania opowiemy o udziale Kongresu Wiedeńskiego w historii gastronomii, nowym podziale świata, który wpłynął na zwyczaje spożywania posiłków, bogactwie stołów Ameryki i Europy. Nie zabraknie też egzotycznych ciekawostek ze świata.

Cykl spotkań towarzyszy prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.

Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
06.04.2025 (niedziela), godzina: 11:00

Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.

Planowane spotkania w cyklu:

  1. Otwarte oprowadzenie po wystawie (23 marca 2025)
  2. Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych (6 kwietnia 2025)
  3. Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie
  4. Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze
  5. Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu

Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.