Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu – wykład otwarty na wystawie

Już w niedzielę, 25 maja 2025 roku Muzeum Pomorza  Środkowego w Słupsku zaprasza na kolejne spotkanie poświęcone europejskim tradycjom kulinarnym „Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu”.

Podczas spotkania opowiemy, skąd w ogóle się wziął alkohol, jaką rolę pełnił od wieków i jakie znaczenie miał dla cywilizacji. Wyjaśnimy komu wolno go pić, komu produkować, a dla kogo jest zakazany. Porozmawiamy trochę o winie, trochę o piwie i oczywiście o polskiej specjalności – wódce. Nie zabraknie też anegdot ze świata i starych receptur.

Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
25.05.2025 (niedziela), godzina: 11:00

Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.

Cykl spotkań towarzyszy prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.

Spotkania w ramach cyklu:

  1. Otwarte oprowadzenie po wystawie (23 marca 2025)
  2. Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych (6 kwietnia 2025)
  3. Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie (27 kwietnia 2025)
  4. Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze (11 maja 2025)
  5. Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu (25 maja 2025)

Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.