Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu – wykład otwarty na wystawie
Już w niedzielę, 25 maja 2025 roku Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zaprasza na kolejne spotkanie poświęcone europejskim tradycjom kulinarnym „Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu”.
Podczas spotkania opowiemy, skąd w ogóle się wziął alkohol, jaką rolę pełnił od wieków i jakie znaczenie miał dla cywilizacji. Wyjaśnimy komu wolno go pić, komu produkować, a dla kogo jest zakazany. Porozmawiamy trochę o winie, trochę o piwie i oczywiście o polskiej specjalności – wódce. Nie zabraknie też anegdot ze świata i starych receptur.
Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
25.05.2025 (niedziela), godzina: 11:00
Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.
Cykl spotkań towarzyszy prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.
Spotkania w ramach cyklu:
- Otwarte oprowadzenie po wystawie (23 marca 2025)
- Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych (6 kwietnia 2025)
- Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie (27 kwietnia 2025)
- Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze (11 maja 2025)
- Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu (25 maja 2025)
Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.
