Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze – wykład otwarty na wystawie
W niedzielę, 11 maja 2025 roku Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zaprasza na kolejne spotkanie poświęcone europejskim tradycjom kulinarnym. Tytuł najbliższego spotkania to „Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze”.
Tym razem opowiemy o różnicach w diecie mieszkańców wsi, duchowieństwa i osób wysoko urodzonych w Europie. Zastanowimy się na jakie potrawy jadano, z jakich składników je przyrządzano oraz omówimy kilka zachowanych, historycznych przepisów. Podczas spotkania nie zabraknie też opartych na źródłach kulinarnych anegdot i historii z życia wziętych.
Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
11.05.2025 (niedziela), godzina: 11:00
Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.
Cykl spotkań towarzyszy prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.
Spotkania w ramach cyklu:
- Otwarte oprowadzenie po wystawie (23 marca 2025)
- Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych (6 kwietnia 2025)
- Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie (27 kwietnia 2025)
- Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze (11 maja 2025)
- Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu
Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.
