Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie – wykład otwarty na wystawie
W niedzielę, 27 kwietnia 2025 roku Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zaprasza na kolejne spotkanie poświęcone europejskim tradycjom kulinarnym. Tytuł najbliższego spotkania to „Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie”.
Tym razem opowiemy czym w dawnych czasach była książka kucharska, jakie były jej początki i związki z domowymi inwentarzami oraz jakiego rodzaju przepisy zawierała. Przemkniemy od starożytności i średniowiecze, przez czasy nowożytne, by finiszować w początkach XX wieku. Skupimy się głównie na tradycji staropolskiej i polskiej, ale nie zabraknie też opowieści o kuchni niemieckiej czy francuskiej.
Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
27.04.2025 (niedziela), godzina: 11:00
Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.
Cykl spotkań towarzyszy prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.
Spotkania w ramach cyklu:
- Otwarte oprowadzenie po wystawie (23 marca 2025)
- Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych (6 kwietnia 2025)
- Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie (27 kwietnia 2025)
- Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze
- Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu
Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.
