Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych – wykład otwarty na wystawie
Już w najbliższą niedzielę, 6 kwietnia 2025 roku zapraszamy na kolejne spotkanie poświęcone historii sztućców i tradycjom ich używania. Tym razem porozmawiamy o sztućcach europejskich i amerykańskich, nie zabraknie też wątków z pozostałych części świata, w tym Azji.
Podczas spotkania opowiemy o udziale Kongresu Wiedeńskiego w historii gastronomii, nowym podziale świata, który wpłynął na zwyczaje spożywania posiłków, bogactwie stołów Ameryki i Europy. Nie zabraknie też egzotycznych ciekawostek ze świata.
Cykl spotkań towarzyszy prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.
Zamek Książąt Pomorskich w Słupsku
06.04.2025 (niedziela), godzina: 11:00
Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.
Planowane spotkania w cyklu:
- Otwarte oprowadzenie po wystawie (23 marca 2025)
- Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych (6 kwietnia 2025)
- Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie
- Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze
- Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu
Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.
