SŁUPSK

ul. Dominikańska 5-9
tel. 59 842 40 81

GODZINY OTWARCIA:

Poniedziałek-wtorek: nieczynne
Środa: 12:00-17:00
Czwartek-Niedziela: 10:00-17:00


Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych na bezpłatny cykl wykładów z historii sztuki. Od roku szkolnego 2019/20 funkcjonować on będzie pod nazwą „Forum sztuki i artystów”. W ramach spotkań odbywać się będą wykłady poświęcone wybranym zagadnieniom z dziejów sztuki polskiej, europejskiej i powszechnej oraz spotkania z artystami, którzy opowiedzą o swoich pasjach, inspiracjach, początkach drogi twórczej i całej twórczości oraz zdradzą tajniki warsztatu artystycznego.

 

Spotkania odbywają się w każdym roku szkolnym od września do kwietnia, raz w miesiącu, w wybrane soboty o godz. 10:00 w Białym Spichlerzu w Słupsku przy ul. Szarych Szeregów 12 w Sali im. Barbary Zielińskiej. Daty dzienne podawane są na bieżąco.

Spotkania prowadzą pracownicy merytoryczni słupskiego muzeum

Czas trwania: 1,5 godz.
Wiek: od 10 lat.
Wstęp wolny w proponowanych przez muzeum terminach.

Istnieje również możliwość organizacji osobnego płatnego wykładu dla młodzieży ze szkół średnich, na wybrany temat z zakresu historii sztuki, w dowolnym terminie. Jesteśmy otwarci na pomysły nauczycieli i potrzeby uczniów. Cena zajęć na zamówienie: 100,00 zł za grupę do 30 osób.

W tym archiwum znajdą Państwo spis przeprowadzonych dotychczas wykładów.

 

FORUM SZTUKI I ARTYSTÓW
SPIS TEMATÓW wykładów, które odbędą się w roku szkolnym 2021/2021:

11 września 2021 - August Zamoyski i Witkacy - prowadzenie Lucjan Hanak szczegóły

23 października 2021 - Tajemnice słynnych portretów: Gioconda - prowadzenie Ewa Czaplińska szczegóły

20 listopada 2021 - Ivan Mestrović (1883-1962) - rzeźbiarz i architekt - prowadzenie Beata Zgodzińska

11 grudnia 2021 - prowadzenie Anna Baruk-Bejda

15 stycznia 2022 - Iliada w obrazach - prowadzenie Beata Zgodzińska

5 lutego 2022 - prowadzenie Ewa Czaplińska

5 marca 2022 - prowadzenie Anna Baruk-Bejda

23 kwietnia 2022 - Bauhaus - prowadzenie Lucjan Hanak